Hogyan fogyj le tartósan, ha már számtalan fogyókúrát kipróbáltál? – azaz valóban minden fejben dől el!

Az anyaméhben bármikor hozzáférhettünk az élelemhez, amikor szükségünk volt rá. Ugye nem is gondolnád, de már jóval születésünk előtt kialakult bennünk egy olyan hitrendszer, hogy „az élelem mindig elérhető számunkra”.

Később, újszülöttként, amikor már jóllaktunk, nem nassolgattunk tovább, tudtuk, hogy maradt még későbbre is. Kisgyermekkorban amikor megkívántunk egy csokit, sokszor két falat után úgy döntöttünk, hogy ennyi elég is volt, mert az elménk nagyon világosan tudatta velünk, hogy „az élelem mindig rendelkezésre áll”.

Mégis miért kezdünk el másként gondolkodni az évek során?

Ha például valakit gyermekkorában a szülei azzal büntettek, hogy addig nem állhatott fel az asztaltól, amíg az utolsó morzsát is el nem tüntette a tányérjáról, vagy büntetésből elküldték az asztaltól éppen mielőtt az annyira vágyott desszertet tálalták fel, vagy a szülei az egészséges életmód fanatikus híveiként tiltólistára helyezték az édességeket, akkor ők a hasonló negatív élmények hatására elkezdenek másféleképpen viszonyulni az étkezéshez.

Milyen gondolati minták alakulnak ki lassanként ezekben az gyerekekben? „Annyira szeretnék enni egy csokit vagy sütit, de nekem nem szabad.”. És persze, amikor valamit nem kaphatsz meg, ha valami tilos vagy nem elérhető, azt annál jobban akarod. Felnőttként pedig, amikor már megengedheted magadnak, hogy megvedd mindazt, amit régen nem kaphattál meg, ezt meg is teszed. Ezzel megállíthatatlanul elkezdődik a folyamat.

Vannak olyan gyerekek is, akiket éppenhogy jutalmaztak az édességgel: „Nagyon jó voltál ma, jutalmat érdemelsz, tessék, itt egy tábla csoki.”, vagy: „Jaj kicsim, rossz napod volt? Gyere, együnk egy fagyit”. A szülőnek fogalma sincs, hogy ezzel megerősíti a gyermekben azt a gondolatot, hogy az ételek jelentik a megoldást a bajokra vagy a szomorúságra. Még sosem találkoztam olyan ügyféllel, aki azt mondta volna: „Amikor le vagyok törve, készítek egy jó kis tökfőzeléket, hogy jobban érezzem magam.” Viszont annál több ilyennel: „Amikor le vagyok törve, felbontok egy zacskó kekszet vagy chips-et”. Azért teszik ezt, mert az elméjük vissza akar térni azokhoz a szívmelengető emlékekhez, újra meg akarja tapasztalni azt a fantasztikusan megnyugtató érzést, amikor a finomságok mindent megoldottak.

Természetesen amikor négyévesen úgy érzed, hogy a legjobb barátod már nem szeret és anyukád egy keksszel vígasztal meg, az valóban mindent helyrehoz, de negyvennégy évesen nincs az a kekszmennyiség a világon, ami bármit jobbá tudna tenni.

Miért nem működnek a fogyókúrák? Vagy ha igen, akkor miért csak ideig-óráig?

A fogyókúrák a cselekvést próbálják megváltoztatni, ám a gondolkodás megváltoztatásával nem foglalkoznak. Ha egy-két hónapon keresztül 1000 kalóriás étrendet követsz, valószínűleg szépen le is adsz pár kilót. De amikor eléred a vágyott alakot, lassanként, szinte észrevétlenül visszatérsz a régi étkezési szokásaihoz és az egészet visszaszeded.

Minden cselekvési szokást egy gondolkodási szokás irányít. Ismerős ez az érzés? „Nagyon rossz napom volt, most tuti meg fogok enni egy egész doboz Carte D’Or fagyit, ez még sosem hagyott cserben!” Nyilván másnap már ezerszer is bánod, hogy így döntöttél és próbálsz felhagyni ezzel a rossz szokással, hogy bánatodban a fagyihoz fordulsz, csak az a baj, hogy ezzel nem szünteted meg a gondolkodási mintát, azt a hitet, hogy a fagyi gyógyír a bajaidra. Így természetesen nem jársz sikerrel és minden további esetben, amikor szomorú vagy, vagy valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd, újból jön a fagyi.

Mit lehet tenni?

Az RTT segítségével visszarepülünk az időben és ránézünk, hogy hogyan, mikor és miért alakult ki benned az ételekhez fűződő torz kapcsolat. Ez az első lépés ahhoz, hogy azonosítsuk, majd pedig eltüntessük a gondolati mintákat, amelyek irányítják a cselekedeteidet. Amikor megérted, hogy az ételekkel kapcsolatos minden korábbi hited, gondolati mintád elavult és már nem szolgálja az érdekeidet, akkor az elméd könnyedén el tudja engedni őket. Ez az új programozás lehetővé teszi, hogy megszüntesd a sóvárgást, közömbössé válj az egészségtelen ételek iránt és könnyedén ellenállj nekik.

Mindezt hatalmas lelkesedéssel teheted meg, ami nem csak egy fantasztikusan felszabadító érzéssel ajándékoz meg, hanem óriási magabiztosságot is építhetsz belőle magadban!

Ha készen állsz kezedbe venni a sorsodat, szeretettel várlak!

6 + 8 =

Verified by MonsterInsights